- Bekijken
- …
- Bekijken
Wilt u deel uitmaken van onze groep verzamelaars? Neem contact op.
- Bekijken
- …
- Bekijken
Wilt u deel uitmaken van onze groep verzamelaars? Neem contact op.
Jenever & reclame
Verkoop in lokale jeneverindustrie
Als je kan bewijzen dat je jezelf goed kan verkopen dan kan dat allicht ook voor anderen… dus werd er in eerste instantie aan zichzelf gedacht. Op de wereldtentoonstelling van 1897 werden kleine schaaltjes met de naam van het bedrijf en de vermelding van de wereldtentoonstelling aan de klanten als relatiegeschenk uitgedeeld.
Deze knowhow om keramiek als reclamedrager te gebruiken werd al snel toegepast voor enkele aandeelhouders die actief waren in de lokale jeneverindustrie. Vooral voor de firma Fryns en Villers werden reclameborden in diverse uitvoeringen in vrij grote oplages geproduceerd.Internationale verspreiding
De Hasseltse fabriek speelde klaarblijkelijk een voortrekkersrol in het concipiëren en vervaardigen van keramieken reclameobjecten. Mede dankzij hun aanwezigheid op de verschillende wereldtentoonstellingen werden ook bestellingen uit het buitenland genoteerd. In deze context vermelden we graag de bestelling van meerdere honderden ‘Poncelet’ vazen die door de gelijknamige firma tot 2 x toe bij de Majoliques de Hasselt geplaatst werd. De fabriek profiteerde van de internationale verspreiding van deze vazen om er ook haar eigen naam op te zetten, een vroege vorm van co-advertising, een marketing techniek die in die tijd heel nieuw was.
Objecten voor diverse niet-Hasseltse opdrachtgevers
Door het aandeelhouderschap van de lokale jeneverproducenten met de firma Fryns op kop kreeg de fabriek ook bestellingen voor het maken van diverse recipiënten voor jenevers en likeuren die op hun beurt weer klanten van andere brouwerijen en distillateurs lokten. De productie van reclameobjecten betrof meestal éénmalige bestellingen, kort na de 1e wereldoorlog, dankzij de verbeterde automatisering van de glasproductie, liep de vraag naar recipiënten in steengoed sterk achteruit waardoor deze productielijn stilaan uitdoofde.
Enkele voorbeelden van Hasseltse opdrachtgevers
Borden Fryns en Villers
Vele reclameborden werden in een uitgesproken Art-Nouveau stijl uitgevoerd en in vrij grote aantallen verspreid.
Wreesman schotel
De reclameschotels voor de lokale jeneverindustrie werden ook getoond op de wereldtentoonstellingen waar ze de aandacht trokken van buitenlandse, voornamelijk Nederlandse bedrijven waaronder de wijn –en drankenhandel Wreesmann uit Groningen.
(klik op de foto voor een groter formaat)
Schaaltje Croonenbergs
Ook andere Hasseltse bedrijven zoals de stokerij Croonenbergs voerden reclame met keramieken schaaltjes met tubeline belettering.
Kruiken
Ook de verschillende kruiken overstegen qua stijl en kwaliteit de gewone jeneverstoop.
Vooral de links onder afgebeelde ranke Oranje Bitterkruik is een mooi voorbeeld van de combinatie van een verzorgd stylisme met de in het oog springende druipglazuur waardoor het een luxe verpakking werd.Enkele voorbeelden van reclameobjecten voor diverse opdrachtgegevens
Kruikje Bellardi
Dit kleine kruikje werd in opdracht van de Brusselse verdeler van Bellardi Vermouth gemaakt en is gebaseerd op de Spaanse ‘botijo’ drinkkruik.
Asbak L'Hygiénique
Asbak met luciferdooshouder voor een Luikse sigarenfabricant
Schaaltje Flora
Ook vanuit Nederland werden o.a. dankzij de tussenpersoon G. van Biene heel wat bestellingen genoteerd zoals dit schaaltje voor de hondenbrokkenproducent ‘Flora’.
Potje Nutricia
De vermoedelijke opdrachtgever voor dit potje was ‘La Nutricia’ uit Brussel, een filiaal van de Nederlandse producent van babyvoeding.
Zowel het Nederlands bedrijf als de Hasseltse keramiekfabriek waren aanwezig op de wereldtentoonstelling van 1905 (Luik) en 1906 (Milaan) waardoor de samenwerking vermoedelijk daar tot stand kwam.
Van dit object zijn 2 versies bekend waarvan dit vermoedelijk eerst geproduceerd werd. Bij de latere versie werd het hengsel weggelaten en de aanhechtingspunten vervangen door 2 laterale verdikkingen op de corpus.
Kandelaar Chatten
De vermoedelijk in Brussel te situeren hemdenmaker J. Chatten koos uit het standaardassortiment deze kandelaar die hij liet personaliseren met zijn bedrijfsnaam.
Voormalig Raamtheater Antwerpen
Door middel van het combineren van tegelpanelen, opschriften, tegels en ornamenten uit het normaal assortiment realiseerde men een mooi visitekaartje voor het bedrijf.
Een mooi voorbeeld hiervan is de hieronder afgebeelde opstelling in het voormalig Raamtheater in Antwerpen waarop men verwijst naar de wereldtentoonstelling van Luik uit 1905.
Bij ons bezoek in 2009 mocht voorzitter Willy Liesens de laatste tegel aanbrengen van een rij ontbrekende tegels die door onze vzw geschonken werd.Wilt u graag meer weten over onze jenever & reclame?
Neem gerust contact met ons op.