Bouwkeramiek
In de Art-Nouveau periode maken de architecten dankbaar gebruik van deze stijl om hun kunnen te tonen.
Mede dankzij de uitvinding van een procédé om  weerbestendige keramiek te produceren werden vele huizen uit die tijd extra versierd met tegels en tegelpanelen.
Ook hierin muntte de Hasseltse Keramiekfabriek uit en mag ze gerust bij de top van de toenmalige producenten van dit materiaal gerekend worden. Een teruggevonden catalogus uit 1902 toont een rijk assortiment van grote en kleine tegels evenals een groot aantal bouw-ornamenten. Ook werden er geglazuurde bakstenen in grote aantallen gemaakt.
Dat de Hasseltse producten zeer gegeerd waren kan men nu nog makkelijk vaststellen. Bij de voorbereiding van de tegeltentoonstelling in 2005 kwamen we immers op de gevels van huizen in de belangrijkste Belgische steden tientallen tegelpanelen en tegelfriezen tegen.
Ook de siertegels verging eenzelfde lot als de sierkeramiek. Bij de komst van de Art-Deco stijl werd de productie sterk verminderd.
De uitvinding van een modulair systeem voor het bekleden van sanitaire installaties door A. Gatz (commercieel directeur van de fabriek) gaf de fabriek een toekomstperspectief. In vele mijngebouwen, kazernes en fabriekshallen  werden de sanitaire installaties met Hasseltse tegeltjes voorzien.
Hier boven een mooi tegelpaneel met tulpenmotief.
Dit paneel is in de gevel van een Hasselts huis aangebracht en toont een doorlopend leliemotief. Het geheel werd afgeboord met geglazuurde Hasseltse baksteen.
Enkele voorbeelden van geperste siertegels in lijnmotief
Een voorbeeld van geperste siertegels in doorlopend “klaproos” motief
Naar Bouwkeramiek p.2
Bouw p.2.
Jenever.
Sierkeramiek.
Een voorbeeld van het
Art-Nouveau motief “tulp” op een Hasseltse siertegel
Startpagina.
Wie zijn wij .
Geschiedenis.
Sierkeramiek.
Jenever.
Actueel.
Publicaties.
Info & Links.