Wie zijn wij ?
Om onze passie te begrijpen vertellen we u op deze pagina in het kort het verhaal van de “Manufacture de céramiques décoratives de Hasselt”.
De meeste onder ons geraakten op een eerste beperkte overzichtstentoonstelling in 1982 in de ban van de mooie en kwaliteitsvolle producten die in de Hasselste Keramiekfabriek geproduceerd werden. Anderen kwamen dankzij overdracht in de familie in het bezit van enkele stukken en werden eveneens door dezelfde kwaliteitskenmerken geïnspireerd om te verzamelen.
Eén van de aspecten van verzamelen is  zich documenteren over alles wat met de productie te maken heeft. Zo gingen we elk individueel op zoek naar  wat al sinds een halve eeuw verdwenen was.
Toen de fabriek in 1972 afgebroken werd om plaats te maken voor de Provinciale Bibliotheek werd er geen rekening gehouden met de waarde van dit industrieel erfgoed. Zo werden bij de afbraak van het gebouw niet alleen het volledig archief maar ook de mallen en een groot aantal afgewerkte stukken vernietigd.
De verzamelaars bleven echter hardnekkig de Hasseltse keramiek op markten, brocantes en antiek- beurzen terug opsporen.
In 2000 kwam er een kentering toen het toenmalige stedelijk museum Stellingwerff-Waerdenhof
(nu het Stadsmus) enkele verzamelaars aanschreef om een grote tentoonstelling op te zetten rond het thema “Sierkeramiek”. Voor enkelen onder hen was dit het startsein om zich te vereniging met het oog op verder onderzoek en samenwerking  in de toekomst.  In het voorjaar van 2001 gingen onder naam “Gracieus, Hasselts keramiek uit de Belle epoque” de deuren open. En met succes, vele duizenden bezoekers kwamen er op af om kennis te maken met dit ondergewaardeerd erfgoed.
De samenstelling van de tentoonstellingscatalogus werd gebaseerd op de thesis van de jonge universiteitsstudente Sabrina Polus. Het werd de eerste aanzet om het onderzoek naar de geschiedenis en het belang van deze fabriek op een wetenschappelijk verantwoorde wijze te benaderen.
Het succes van deze samenwerking was tevens de basis van het vervolg op deze tentoonstelling. In februari 2005 opende “Ravissant, Hasselts bouwkeramiek 1895 - 1952”.      
Onze leden blijven zich intussen inzetten om de productie en de geschiedenis terug in kaart te brengen en de Hasseltse Keramiek terug de erkenning te geven die ze verdient.

Wij danken u voor de interesse en wensen u veel plezier met de (her)ontdekking van dit erfgoed.

Het Bestuur.
Geschiedenis.
Startpagina.
Startpagina.
Geschiedenis.
Sierkeramiek.
Bouwkeramiek.
Jenever.
Actueel.
Publicaties.
Info & Links.